DOMA 2013. Финалът.

С над 40 картини, 4 филма, 4 скулптури подарък за София, 4 танцови изпълнения, лекции, литература, поезия, кулинария, забавления и игри за деца и 17 корейски артисти, както и още много други събития, приключи първото издание на DOMA. В десетте дни на фестивала си правихме компания със съвременните творци от Южна Корея и тяхното изкуство.

Проф. Го Ган, художник и скулптор, както и куратор на фестивала, каза, че е благодарен на българите за топлото посрещане и че „чрез този фестивал се надскача идеята, че само семплото изкуство се развива – целта е такива инициативи да доведат до по-добро разбиране на теченията и историята на изкуството и по този начин изкуството да поведе и да се превърне в движеща сила.“

В рамките на фестивала бяха изработени и дарени на София четири скулптури, направени от естествени материали, вдъхновени от течението „Аrt Nature“, поставящо природата в центъра на произведението. Тези скулптури се разполагат в четири градски локации и остават завинаги в София като подарък от фондация Дома Арт за столичани. Скулптурата „Вятър на хълма“ на Хуанг Йон Хуан бе инсталирана в близост централния вход на Южен парк и бул. Витоша и бе официално открита за столичани вчера. Скулптурата „Червеният знак“ на Чой Йонг Ок, която е специално направена за българите, след като авторът й се запознава с историята ни, се инсталира в Студентски град; скулптурата „Кайъгън“ на Ко Сюнг Хюн, представляваща истински традиционен корейски музикалент инструмент, на който посетителите ще могат да свирят, се поставя до езеро Дружба; а скулптурата „Вечността на времето“ на И Йонг Док се разполага в парковото пространство при националния музей „Земята и хората“.

Изложбените пространства Национален музей на българското изобразително изкуство и VIVACOM Art Hall представиха творбите на 17 съвременни артисти от Южна Корея; традиционен танц с барабани, лекции, литературни четения и кино прожекции на произведения от Южна Корея изпълваха програмата в Национална Художествена Академия.

Четвъртата локация, Fabrica126, беше „дом“ на корейската арт икона от Ню Йорк – Йозмит и неговите модни произведения – 8 метрови рокли, надуваеми костюми и ефектни гигантски бижута. Той, заедно с продуцента си и ди джей – Алек Сандър подгряха българската публика за старта на фестивала с интерактивно музикално и танцово шоу. Йозмит „подразни“ публиката още преди самия старт на фестивала, като изпълни и своя арт пърформанс „Разходката“ пред Народен Театър „Иван Вазов“ за юбилейния 30-ти път. Негова лекция за будизма и изкуството въведе зрителите в мистиката на източното изкуство.

И така. Беше ни приятно да видим колко много хора бяха заинтригувани от тази чудна страна, Южна Корея. 

 

Снимки: Михаил Новаков